25 års erfarenhet av Filterbyten – Lagerbyten – Fläktbyten – Underhåll – Service avtal – OVK – Injustering – Styr & Reglerteknik

Team Elit Klimat & Fastighetsteknik

Måndag – Fredag 07:00 – 16:00

24h BEREDSKAP

MED GARANTI HOS OSS

Är du Trygg, Tryggare, Tryggast

Ring Nu! 070 - 4242500

Gärdesvägen 10 619 73 Vagnhärad

Filterbyte Ventilation

Ta hjälp av oss – Filterbyte ventilation

Ett av de mest förekommande orsakerna till dålig inomhusluftkvalitet är ventilationssystem som inte underhålls ordentligt. Det är en tråkig sanning att intresset för att sköta tekniska installationer hemma oftast är lågt, och detta påverkar både funktionen och livslängden på ventilationssystemen negativt.

Jämfört med våra bilar, som vi utan att tveka lämnar in på service med jämna mellanrum och ofta är noga med luftkvaliteten, är vårt hem en annan historia. I bilen är det sällan vi hittar en modell som inte har klimatanläggning, som också i de flesta fall innehåller filter för att rena luften. Om klimatanläggningen slutar fungera, är det självklart att bilen tas till verkstaden. Hemma, där vi tillbringar mer tid än i bilen, är vi mindre medvetna om luftkvaliteten.

Ett dåligt underhållet ventilationssystem kan vara ett problem i sig självt och kan orsaka att luftkvaliteten blir sämre än om det inte fanns någon ventilation alls.

Varför filterbyte i Ventilation?

Filterbyte är en av de mest avgörande åtgärderna för att säkerställa att ventilationssystemet fungerar som det ska. Smutsiga filter skapar ett högre tryckfall och leder till ökad energiförbrukning. Det är viktigt att byta filter regelbundet, vanligtvis minst två gånger om året, för att säkerställa att de fortsätter att fungera effektivt. Att byta filter är en enkel åtgärd, liknande att byta en dammsugarpåse.

Dessutom är det viktigt att använda filter med hög avskiljning för att förhindra att smuts och mikroorganismer samlas inuti tilluftskanalerna och sprids vidare i systemet.

Andra problem i ventilationssystemet

Utöver filterbyte finns det flera andra potentiella problem i ventilationssystemet som kräver uppmärksamhet:

  • Smutsansamling: Smuts som samlas i ventilationssystemet över tid kan orsaka att luftflöden minskar, vilket är anledningen till att man regelbundet bör rensa kanalerna. Läs mer om vår ventilationsrengöring här.
  • Nattlig avstängning: Att stänga av fläktarna nattetid kan potentiellt sprida föroreningar genom kanalsystemet och bör undvikas.
  • Fuktproblem: Dåliga regnskydd vid uteluftsdon eller bristfällig isolering kan leda till fuktproblem, vilket kan påverka luftkvaliteten negativt.

Det bästa sättet att undvika dessa problem är att följa en noggrann underhållsplan för ventilationssystemet, inklusive regelbundet filterbyte. Genom att förebygga problem kan du säkerställa att din inomhusmiljö förblir hälsosam och bekväm och att ventilationssystemet fungerar effektivt under många år. Det är viktigt att ta ventilation på allvar, precis som vi gör med våra bilar, och ge det den uppmärksamhet det förtjänar.